Samen Duurzaam Voedsel produceren

Herenboeren Groene Hart is een initiatief van een groep inwoners uit het Groene Hart van Holland. Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt.

We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Daarom verkennen we de mogelijkheid om in het Groene Hart te komen tot een kleinschalig gemengd boerenbedrijf; een zogenoemde Herenboerderij.

Want het is toch fantastisch als ons eten in onze eigen omgeving wordt geproduceerd? En wat is er leuker dan een boerderij te hebben waar je van eet? 

Inmiddels is de eerste Herenboerderij, “Coöperatie Herenboeren Aan den Drecht” bij Leimuiden een feit. 

Maar we gaan door.  

De kartrekkers van het eerste uur gaan, samen met nieuwe mensen, werken aan een tweede, derde, en vierde Herenboerderij in de regio, naar gelang er vraag blijkt te zijn in het Groene Hart. We zijn dus nog steeds op zoek naar andere geschikte locaties. 

Maar we kunnen het niet alleen.

Wil je helpen? Heb je connecties die ons van nut kunnen zijn? Vaardigheden die je wilt inzetten? Doe mee! 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of van informatieavonden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Eenmalige inleg

Het zijn de leden die per huishouden (soms in delen) eenmalig een bedrag inleggen voor de oprichting en realisatie van hun boerderij. Als je besluit te stoppen, kun je dit geld onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen.

Wekelijkse contributie

Het geld dat nodig is om het bedrijf te laten draaien, brengen de leden bijeen. De wekelijkse contributie is per mond, dit is gebaseerd op de begroting die ze met elkaar vaststellen.

Opbrengsten verdelen

Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Zo kun je dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit, eieren en (wie wil) vlees en vleeswaren. Maar ook kruiden of graan zijn mogelijk.

Samen eigenaar

De Herenboeren zijn samen eigenaar van het bedrijf, en zetten ook samen met hun boer de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden.

Doe mee!

Wil je ook samen duurzaam voedsel produceren in het Groene Hart?
Meld je dan snel aan!

Agenda

Zoveel meer dan een boerderij

Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en ligt bij voorkeur dichtbij de woonplaats van de leden. Om in de regio een Herenboerderij op te starten, zijn minimaal 150 deelnemende huishoudens nodig.

Daarom zijn we een zoektocht gestart naar consumenten die met ons zo’n kleinschalige boerderij willen oprichten en exploiteren. Tegelijkertijd zijn we samen met anderen op zoek naar geschikte gronden in het Groene Hart.

Wij willen een goed georganiseerde coöperatieve boerderij opzetten. Het wordt een plek waar duurzaam, puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd exclusief voor de leden-Herenboeren: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees.

Een ervaren boer is straks verantwoordelijk voor het werk op de boerderij. Alle producten zijn van een hoge, minimaal biologische kwaliteit en met een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt.

Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier.